Rijdende notaris

Rijdende Notaris - Siegrid Jansen

Niet iedereen is in staat om een bezoek te brengen aan een notariskantoor, bijvoorbeeld door een fysieke beperking of het ontbreken van geschikt vervoer. Voor sommige mensen is de drempel van het notariskantoor simpelweg te hoog. Daarom komen wij naar de mensen toe voor bezoek aan huis.

In de directe omgeving van ons kantoor is ons nieuwe transportmiddel niet onopgemerkt gebleven. Veel enthousiaste reacties bereikten ons.

Als notaris word ik regelmatig benaderd voor “bezoek aan huis”. Met enige regelmaat word ik ook gevraagd voor het opmaken van een “spoedtestament” in een ziekenhuis of verpleegtehuis.

Als ik in de auto stap voor zo’n bezoek, voel ik altijd enige spanning. In wat voor toestand zal ik mijn cliënt aantreffen? Is cliënt nog wel helder van geest?

Zo is het wel eens voorgekomen dat ik een akte liet tekenen door iemand die zich door een zuurstofmasker heen verstaanbaar moest zien te maken. De betreffende cliënte had eerder al een testament opgemaakt op ons kantoor. Voordat zij haar laatste adem uitblies, bedacht zij zich dat daarin toch nog een kleine wijziging moest worden aangebracht.

Blijkbaar werkt het zo bij mensen, dat zij op het moment waarop zij de dood in de ogen zien de zakelijke gevolgen daarvan plotseling scherper zien. De dankbaarheid voor mijn komst is in zo’n geval onvoorstelbaar groot. Het testament kon nog op tijd worden getekend. Ik was nog geen uur vertrokken of ik werd al gebeld dat mijn cliënte was overleden. Bijzondere ervaring was dat. Eén van de laatste personen te zijn geweest die iemand nog in levende lijve heeft gezien.

Deze week stapte ik in mijn gloednieuwe Cinqueciento voor een huisbezoek aan een dame, over wie mij telefonisch was verteld dat zij “beginnend dementerend” was. Al meer dan vier jaar haar was zij haar huis niet meer uit geweest. Zelfs niet om de post uit de brievenbus te halen. (“veel te eng”). Onderweg er naar toe bereikten mij onwillekeurig toch visioenen uit televisieprogramma’s over vervuilde huizen en overbevolking door katten. Ik reken dit maar tot de risico’s van het vak van “rijdende notaris” en zet de radio een beetje harder. Tot mijn opluchting trof ik een keurig opgeruimd appartement aan. De dame in kwestie bleek weliswaar niet alle feiten uit haar leven te kunnen opsommen, maar over het antwoord op de vraag wie haar zaken moest gaan regelen op het moment dat zij dat zelf zou niet meer zou kunnen was geen misverstand mogelijk. Ik kan voor haar nog op tijd een levenstestament maken, zodat de rechter haar vermogen niet onder bewind behoeft te stellen.

Tevreden reed ik weer naar huis. Seizoensmens als ik ben genoot ik met volle teugen van de voorjaarszon. Een klein beetje afgunstig toch wel als ik word gepasseerd door een Cinqueciento cabrio.”

Siegrid Jansen
Meer weten?

Lees meer over onze service de rijdende notaris.