Levenstestament
Notarispraktijk Jansen
Wie regelt je zaken als je dat zelf niet (meer) kunt? Bijvoorbeeld door een ongeluk, een beroerte, dementie of andere onverwachte omstandigheden? In een levenstestament staan jouw instructies voor het regelen van bankzaken en medische kwesties als je zelf niet meer kunt beslissen.
Met een levenstestament hou je de regie in handen, geef je aan wat je belangrijk vindt en bepaal je wie er over jouw geld gaat. Het creëert rust en duidelijkheid voor jezelf en voor je geliefden.
De inhoud van een levenstestament bepaal je zelf, denk hierbij aan:
- Wie mag rekeningen namens jou betalen?
- Wie gaat je vermogen beheren?
- Wie mag je huis namens jou verkopen?
- Wie praat met de medisch specialist en mag medische beslissingen nemen?
- Wie krijgt inzicht in jouw medische dossier?
- Wie zorgt voor je huisdier als jij dat niet meer kunt?
Wanneer maak je een levenstestament?
Zolang je nog in staat bent om je wil te bepalen, kun je een levenstestament opmaken en/of wijzigen.
Het is overigens een misverstand dat het te laat is voor een levenstestament als je eenmaal de diagnose dementie of Alzheimer hebt gekregen. Notaris Siegrid Jansen zegt hierover: “De diagnose dementie betekent niet automatisch dat iemand wilsonbekwaam is. Juist wanneer je in de eerste fase van deze ziekte verkeert, kan je soms nog prima bepalen wie jouw belangen moet behartigen als je het straks zelf niet meer kunt.”
Beter is het natuurlijk om een levenstestament te maken als je nog niets mankeert. Het is dan minder beladen om erover te praten en keuzes te maken. Bovendien, ook als je jong bent kun je letsel oplopen, waardoor je niets meer zelf kunt regelen. Wel zo goed als je levenstestament dan is opgesteld.