We zijn nog hartstikke jong!

Siegrid Jansen

Wie een huis aankoopt moet allerlei zaken regelen.

“De aankoop van een woning is voor veel mensen de eerste kennismaking met de notaris. Zelf ben ik als projectnotaris ook betrokken bij nieuwbouwprojecten in Leidsche Rijn. Op mijn kantoor aan de Haarrijnseplas heb ik dan ook heel veel kopers van nieuwbouwwoningen ontmoet, zowel starters als doorstarters op de woningmarkt. Voor al die kopers geldt: de aankoop van een nieuwbouwwoning is een enerverende aangelegenheid. Een tijd van veel gesprekken met makelaar, aannemer en hypotheekadviseur. Ook verzekeringen moeten geregeld. Ordners vol informatie zijn inmiddels verzameld. Er is al heel veel spaargeld uitgegeven. Aan het eind van het traject dan ook nog naar de notaris.

Wie zit er op dat moment te wachten op mijn advies over het eigen geld dat is ingebracht (“we gaan toch niet uit elkaar”) en het maken van een samenlevingscontract? Laat staan op mijn verhaal over belasting besparen door het maken van een testament (“we zijn nog hartstikke jong”). Ik begrijp dus best hoe het komt dat samenlevingscontract en testament nog “eventjes worden uitgesteld”.
Van uitstel komt afstel

En zo komt het dan ook regelmatig voor dat ik samenwoners spreek, die na jaren samenwonen (inmiddels zijn er al een paar kinderen geboren) nog niets geregeld hebben. Die stellen hebben geluk gehad. Ik kon de zaken nog voor ze regelen voordat het te laat was. Helaas komt van uitstel soms afstel.

Zo bezocht onlangs iemand mijn kantoor in Vleuten. Alleen. Zij toonde mij een samenlevingscontract dat dateerde uit de tachtiger jaren. Behalve een regeling over het nabestaandenpensioen stond daar hoegenaamd niets in. Het samenlevingscontract was verplicht volgens het pensioenfonds. Het moest snel en goedkoop indertijd. Daarna toonde zij mij ook het overlijdensbewijs van haar partner. Meneer liet twee kinderen achter (geboren uit een eerder huwelijk). Aan mij de taak om uit te leggen dat die kinderen de enige erfgenamen waren. Ja, ook de bankrekening is voor de kinderen, en ja dat geldt ook voor de inboedel. Een geluk voor deze mevrouw dat de verstandhouding met haar stiefkinderen goed was. Samen komen ze er alsnog wel uit, hoop ik.
Mijn gratis advies aan jou

Zijn de laatste plinten geschilderd? Regel je testament dan nu. Bijna de helft van alle relaties wordt verbroken door scheiding, zeggen ze. En die andere helft dan? Als ik me niet vergis, eindigen die dus door de dood.”

Siegrid Jansen