Dementie? Regel een levenstestament!
In de media is uitvoerig aandacht voor dementie. Notaris Siegrid Jansen krijgt in haar praktijk regelmatig te maken met cliënten bij wie dementie aan de orde lijkt.
De diagnose dementie betekent niet automatisch dat iemand wilsonbekwaam is. “Juist wanneer iemand in de 1e fase van deze ziekte verkeert, is het van groot belang om een bezoek te brengen aan de notaris”, volgens notaris Siegrid Jansen.
“In die eerste fase kan iemand nog bepalen wie zijn belangen moet behartigen op het moment dat hij dat zelf niet meer kan. Het kan daarbij gaan om zakelijke aangelegenheden, zoals het regelen van de bankzaken, maar bijvoorbeeld ook om medische kwesties.”
Levenstestament
“Een zogenaamd levenstestament biedt uitkomst. Anders dan een gewoon testament bevat het levenstestament instructies over wat er moet gebeuren in het geval de cliënt het zelf niet meer kan. Een levenstestament bevat veelal een volmacht, bijvoorbeeld ten behoeve van partner of kinderen. Veelal wordt zo voorkomen dat het vermogen onder bewind moet worden gesteld via de rechter. Het levenstestament kan worden ingezet bij de verkoop van de woning of het opzeggen van het huurcontract. In het levenstestament kun je ook vastleggen wat je wensen zijn ten aanzien van de inboedel of de huisdieren. Ook (een verbod op) een medische behandeling kan aan bod komen.”
Ouder worden betekent vaak ook afhankelijk zijn van anderen. Wie behartigt uw belangen als u dit zelf niet meer kunt?
Nieuw is ook dat bij twijfel over de wilsbekwaamheid van een cliënt de notaris een onderzoek (aan huis) kan regelen door een onafhankelijke arts (VIA arts).
“Het levenstestament is een persoonlijk document dat vraagt om betrokkenheid en persoonlijke aandacht van de notaris. Deze nieuwe dienst is ons op het lijf geschreven. Indien nodig kom ik graag bij de mensen thuis om de zaken te bespreken.“
Meer weten?
Lees meer over het levenstestament. Wij denken graag mee over de beste invulling.