• Notarispraktijk Jansen

Trouwen & Samenwonen

Notarispraktijk Jansen

Als je gaat trouwen of samenwonen, kijk je vol verwachting vooruit. Het zijn belangrijke beslissingen in een mensenleven. Juist daarom moet de zakelijke kant goed geregeld zijn.

Wanneer je samen verder wilt, kun je je relatie op verschillende manieren juridisch vormgeven. Afhankelijk van de manier waarop je dit doet, heeft de wet heeft al een aantal zaken voor jullie geregeld.

  • Trouwen
  • Geregistreerd partnerschap
  • Samenwonen

Trouwen met/zonder huwelijkse voorwaarden

Tegenwoordig trouwen stellen niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle goederen en schulden die ná het ja-woord zijn verkregen van jullie samen is. Dat geldt ook voor jullie inkomens. Maar alles van vóór het huwelijk blijft privé. Ook schenkingen en erfenissen die jullie tijdens het huwelijk krijgen, blijven privé van degene die de erfenis of schenking ontvangt.

Maar dat heeft gevolgen als:

  • Een van jullie ondernemer is;
  • Een van jullie meer bezittingen (en/of duurdere) heeft dan de ander;
  • Jullie samen een huis bezitten, maar niet 50%-50%

Laat je daarom goed informeren over de juiste condities voor de beperkte gemeenschap van goederen.

Geregistreerd partnerschap

Ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat, doe je dat tegenwoordig automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je liever zelf bepalen welk deel van wie blijft? Dan kun je dat vastleggen in partnerschapsvoorwaarden. Hiervoor kun je terecht bij de notaris.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract maak je afspraken maakt over het samenwonen. Bijvoorbeeld over de kosten van de huishouding, de kosten van het huis en de verdeling van bezittingen voor als jullie onverhoopt uit elkaar gaan.

In dit contract kunnen we ook het zogenaamde verblijvingsbeding vastleggen. Dat betekent dat gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden van een partner naar de andere partner gaan.

Zeker als je samen een huis koopt, is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Je voorkomt daarmee dat het huis moet worden verkocht als één van jullie onverhoopt komt te overlijden. Ook als jullie allebei een ander bedrag aan eigen geld inleggen, leg je dit vast in een samenlevingscontract. Dat voorkomt gedoe als de relatie stukloopt.

Op notaris.nl kun je een stappenplan downloaden waarmee je in kaart brengt wat jullie met elkaar afspreken.

Al jaren samen?

Ook dan is het goed om te kijken of de gemaakte afspraken nog steeds passen bij je huidige situatie, zowel privé als zakelijk.

Meer weten?

Lees dan de brochure Samen Verder. Hierin staat een compleet overzicht van wat je kunt afspreken bij een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of bij ongehuwd samenwonen.

Wil je na het lezen van de brochure advies op maat? Wij helpen jullie graag om jullie wensen op papier te zetten. Neem vrijblijvend contact op of vraag direct online een offerte aan.